Verduurzamen van een wijk in Rotterdam

Rotterdam gaat van het gas af en woningen moeten verduurzaamd worden.

Bewoners spelen een cruciale rol bij het verduurzamen van Rotterdam omdat zij hun eigen woning moeten verduurzamen. Om de energietransitie in brede lagen van de bevolking geaccepteerd te krijgen moet er dan wel een, voor iedereen acceptabele, wijze zijn om eigen woning te verbeteren.

De energietransitie kent veel producten en diensten. Deze zijn voor burgers meestal niet inzichtelijk of makkelijk te begrijpen. Ondanks dat ongeveer de helft van de woningeigenaren wil verduurzamen voeren daarom veel minder mensen maatregelen uit. En van de mensen die actief hun woning verbeteren nemen de meeste mensen slechts één maatregel, zonnepanelen. Om van gas af te gaan zijn er echter minimaal drie maatregelen nodig;

• isoleren
• vervanging warmte voorziening
• inductie koken.

De maatregelen die voor een gasloze woning geïnstalleerd moeten worden zijn niet goedkoop en niet makkelijk. Om mensen die willen verduurzamen te helpen ontwikkelen wij onze app. Deze berekent voor iedere individuele woning de meest optimale configuratie van bestaande producten en diensten om te komen tot een gewenste woning verbetering.

Efficiator in Rotterdam

Onze app is onderdeel van een platform waarop leveranciers producten en diensten aanbieden om bewoners te helpen hun woning te verbeteren. Wij filteren het aanbod en kiezen alleen de beste en meest zinvolle producten. Samen met installateurs voeren wij daarna de werkzaamheden uit zodat er geen barrières meer zijn om te kiezen voor een gasloze woning.

Efficiator is een Rotterdamse startup. De wijk waar de oprichters wonen en vandaan komen is ons eerste project. We willen 4.000 woningen benaderen en 135 mensen zover krijgen van het gas af te gaan. Dit is de eerste stap richting een duurzaam Rotterdam met duurzame Rotterdammers.

Project Hillegersberg

Samen met de gemeente Rotterdam, Stedin, lokale aannemers, sportclubs en belangverenigingen benaderen we de inwoners. We willen een “buzz” creëren die zorgt voor een zelfversterkend effect. Onderdeel van het project is een gratis rapport met maatregelen die voor de woning relevant zijn.  Het is als pilot project belangrijk om iedere barrière weg te halen voor de eindconsument.

Projectdoelstellingen

• 4.000 woningeigenaren bereiken
• 300 bewoners die 2 of meer maatregelen nemen
• 135 woningen van het gas af

Vermindering van de CO2 uitstoot is daarmee naar schatting 1 miljoen kilo CO2 per jaar.

Na Hillegersberg streven wij naar succesvolle uitbreiding in Rotterdam.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *