verduurzamen eigen woning

Eigen woning verduurzamen

Verduurzamen van mijn eigen woning.

Al enige jaren hadden wij plannen om onze woning te verbouwen. Wij hebben een hoekwoning uit 1930 en hadden behoorlijke last van achterstallig onderhoud. Bij een windvlaag bewogen de gordijnen en wapperden de kaarsen. Onze jaren ’70 schuifpui had zijn beste tijd gehad, in 1999 al. De vloerisolatie was op diverse plaatsen de kruipruimte ingevallen en meerdere ramen waren voorzien van enkel glas-in-lood. Niet comfortabel en stookkosten rezen de pan uit. Tijd om iets te doen!

Eind 2014 ben ik op zoek gegaan naar hulp met duurzaam verbouwen. Na veel speurwerk bij diverse belangengroepen en duurzame collectieven besloten we dat er geen goed, of onafhankelijk, advies beschikbaar was om ons te helpen. Twee “professionele” adviseurs kwamen met afwijkende adviezen. We besloten toen zelf maar de verduurzaming op te pakken. Medio 2016 startte de uitvoering. We hebben ruim drie maanden in een puinzooi geleefd, maar dat was de moeite waard. Inmiddels wonen we zeer comfortabel, zonder tocht en dat is genieten! Fijn dat onze maandelijkse energiekosten van € 372 naar € 228 per maand gegaan zijn.

De volgende maatregelen zijn toegepast:

• Woonkamer en hal met 41m2 uitgebreid
• Eensteensmuren deels geïsoleerd
• Driedubbel glas in woonkamer
• Nieuwe radiatoren
• Elektrische verwarming in woonkamer
• Betere ventilatie
• Extra dikke isolatie waar dat maar kon.
• Zeven zonnepanelen
• Inductiekookplaat
• HR++ glas laten buiten woonkamer
• Nieuwe voordeur
• Scheiding tussen hal, trappenhuis en woonkamer

We hebben helaas geen lage temperatuur vloerverwarming aangebracht omdat onze parket man en aannemer het niet eens werden over de risico’s van warmte en een houten vloer. Achteraf gezien was dat prima mogelijk. Helaas zijn er meer koudebruggen aangebracht dan we beschreven hadden. Dat kon veel beter. Wat we nog willen doen is de CV-ketel en openhaard vervangen door een (pellet?) kachel of zonnecollector. Met deze maatregelen denken we van het gas af te kunnen. Door de scheiding tussen woonkamer en de rest van huis hoeven we slechts een gedeelte van het huis te verwarmen en dat scheelt aanzienlijk.

Uiteindelijk hebben we, na subsidie, ongeveer € 19.500,- geïnvesteerd in energiemaatregelen. Dit is een schatting, want diverse maatregelen zijn ook toe te schrijven aan de verbouwing. De voordeur en inductie koken tel ik niet mee in de kosten. Wat de maatregelen aan comfort gebracht hebben kan ik niet berekenen, maar mijn vrouw (en ik dus ook!) is er heel blij mee. Hoeveel onze woning meer waard is geworden zal de tijd zal uitwijzen. We hebben een mooie subsidie ontvangen, maar helaas geen extra lage hypotheekrente kunnen krijgen. Niet alle hypotheekverstrekkers zijn zover. Achteraf gezien was daar misschien meer mogelijk geweest, maar het is bijzonder lastig om dit goed op het juiste moment te berekenen en te krijgen.

Conclusie

Veel aannemers en adviseurs hebben onvoldoende kennis van duurzaam verbouwen en zijn geneigd duurzaamheid onder het tapijt te vegen. Als ze al verduurzamen bestaat meestal dat uit het aanbrengen van isolatie, dubbel glas of zonnepanelen, veel verder gaat het niet. Dat is jammer, want er is zoveel meer mogelijk als je maar weet waar je op moet letten. Onze investering is misschien onrendabel als je alleen naar de energiekosten kijkt. Maar de verhoging van ons comfort en woningwaarde nemen wij graag mee in onze berekening. Wij zijn heel blij dat we het hebben gedaan, we wonen nu veel fijner en het voelt alsof we (bijna) klaar zijn voor de volgende 20 jaar én om van het gas af te gaan!

Met vriendelijke groet,
Richard van Ravenstein

4 antwoorden
 1. Martin Smiet
  Martin Smiet zegt:

  Verduurzaming. Wat is het? Vaak betreft het alleen maatregelen om energiekosten terug te dringen. Zelf denk ik dat het veel meer omvat. Verweerde oppervlakken van kunststof of gepoedercoate objecten zijn voor velen een doorn in het oog. Is het mogelijk om de oorspronkelijke kleur weer terug te halen? Ik denk dat veel mensen zich laten misleiden door de opmerking dat vervanging de enige optie is. De term “duurzaamheid” wordt hiermee volledig opzij gezet. Toch zijn er veel betere oplossingen. Laat u daarom niet om de tuin leiden maar laat u eerst voldoende informeren! Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld verweerde garagedeuren of kozijnen, voor lange tijd, terug te brengen in hun oorspronkelijke staat.

  Beantwoorden
 2. w.i. hurkens
  w.i. hurkens zegt:

  vorig jaar nieuwe riolering in de tuin gelegd. Nu komt er een serieuze scheur in
  de eensteens garagemuur. Bestaat er flexibele vulling hiervoor?
  met vr.groet

  Beantwoorden
  • efficiator_admin
   efficiator_admin zegt:

   Beste w.i. hurkens,

   ja er bestaat flexibele vulling, maar als de scheur de integriteit van de muur aantast zou ik de scheur dichtmetselen.
   Een eensteens muur kan niet opgevuld worden, wel geïsoleerd. Dat kan aan de binnen kant of aan de buitenkant.Echter om goed advies te geven, wat wij niet doen in onderhavige gevallen, kunt u het best een bouw kundige inspectie laten uitvoeren.

   Succes!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *